Kronegekko ( Correlophus ciiliatus tidligere Rhacodactylus )

Kronegekkoen er en forholdsvis stor art af gekkoer, fra naturens side er de primært brune/ olivengrønne, men er i fangeskab avlet i et hav af farver og mønstre.

Kronegekkoen har fået sin navn efter den række af pigge der løber på hver sin side af kroppen, fra overkanten af hovedet, og ned langs ryggen, arten stammer fra Ny Kaledonien, øst for Australien, og man trode faktisk frem til 1994 at denne art var uddød.

Fuldvoksne hanner kan nå en længde på op til 25cm, heraf udgør halen halvdelen, hunner er typisk lidt mindre, de lever i naturen af hvirvelløse dyr, nektar og nedfaldende frugter.

De kan i fangeskab blive op til 10 år.

Anbefalet størrelse og indretning af terrarie:

Terrariet skal have en størrelse og indretning, der giver dyrene mulighed for at udfolde en naturlig adfærd, til et par eller en trio anbefales et terrarium med målene L45 x B45 x H60 cm.

Terrariet kan indrettes med planter, kork, bark og trærødder, bundlag kan være ugødet spagnum, det anbefales dog, at unger ikke holdes på løst bundlag, før de er 6 mdr. gamle. Frisk vand og en skål med kalk, beregnet til krybdyr, skal altid være til rådighed.

Kronegekkoen skal have grene og store blade i terrariet, så de har mulighed for at gemme sig i dagtimerne, ligesom en bagbeklædning og evt. sider af kork er et hit.

Særlige pasningsbehov:

Dyrene skal holdes mellem 21-28 °C, der anbefales en kort overbrusning med vand ved dyrene et par gange om dagen, gerne morgen og aften

Stimulering og behov for motion:

Terrariet skal indrettes, således at gekkoen kan kravle og springe.

Kronegekkoen er nataktiv, og deres aktivitet begynder først når lyset slukkes, om dagen sover de i bladene, og skjul højt i terrariet.

Fodring:

Gekkoerne æder blød/mast frugt (frugtmos, pulver) og alle former for ugiftige insekter og larver. Som hovedregel må foderemnet ikke være større end den længde, der er mellem dyrets øjne. Foderdyr skal også fodres varieret for at sikre et højt næringsindhold, og de skal have vitamin, kalk og mineral tilskud tilpasset skumrings-/nataktive krybdyr.

Ved fodring med levende og varieret foder/foderemner sikres en naturlig foderstimulans.

Fodres hver 2.-3. dag

Sociale behov:

Dyrene er enspændere, men socialt tolerante, og flere dyr kan holdes sammen. Man vil ofte finde dem det samme sted i terrariet. Der må aldrig holdes 2 hanner i samme terrarium, da de vil bekæmpe hinanden.

Formering, yngelpleje og eventuel neutralisation:

Krone gekkoer kan formere sig året rundt. Hunnen skal have mulighed for at grave sine æg ned i et fugtigt medie fx ugødet spagnum. Ungerne er ca. 5 cm, når de klækker. Forældredyrene yder ingen yngelpleje og kan være kannibalistiske, ungerne kan klare sig selv fra de klækker.

Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel:

Den sunde gekko er vagtsom, har klare øjne uden nogle former for puds eller rester af tidligere hamskifte. Halen skal være rund og tyk. Gattet skal være rent, og gekkoens afføring skal være fast.
Typiske tegn på sygdom er spisevægring, løbende og ildelugtende afføring. Er gekkoen slap og inaktiv, kan dette være tegn på mistrivsel og/eller parasitter, hvilket skal behandles. Kontroller først, om anlægget/buret er indrettet hensigtsmæssigt. Tag en afføringsprøve og få den undersøgt hos din dyrlæge. Holdes flere dyr sammen, bør det symptomramte dyr isoleres. Ved mistanke om parasitter bør alle dyr tjekkes, da smittefaren dyrene imellem er høj.

( Kilde: Mysnakes )