Tropiocolotes steudneri

Tropiocolotes steudneri stammer oprindeligt fra store dele af nordøst Afrika, fra Algeriet, og over den Arabiske halvø, og mod syd hele vejen til Sudan, den  har os bekendt ingen dansk navn, og er nok den af Tropiocolotes arterne der oftest ses i handel hos dyrehandlere, og på krybdyrs messerne, flere af disse er dog vildtfangede, hvilket vi ikke vil anbefale at købe, da du ikke kender til dyrets alder, sygdomme, og så er de tit i dårlig stand, køb fra danske opdrættere, de er derude.

T. steudneri er en rigtig underholdende "Mini" gekko, der tit ses rende rundt i terrariet i dagtimerne, og ikke mindst omkring spisetid er de yderst aktive, de har på trods af deres lille størrelse  ( 6 - 7cm ) en stor attitude, kort fortalt, så er det en gekko med fart på.

Anbefalet størrelse og indretning af terrarie:

Terrariet skal have en størrelse og indretning, der giver dyrene mulighed for at udfolde en naturlig adfærd, vi har 2 hanner, og 5 hunner i et terrarium med målene L40 x B30 x H30 cm., og det fungerer rigtig godt.

Terrariet er indrettet med terrariesand i hele bunden, og så har vi lavet et "mini klippesetup" af flade sten til dem, så de har mulighed for at gemme sig ( se billed nedenfor ) der udover har vi en større flad sten som vi vander hver anden dag, da vores gekkoer primært drikker fra den, og ikke så meget fra vandskålen, frisk vand i en skål skal dog altid være til rådighed.

T. steudneri er en ørken gekko der lever i sand, men vi har placeret en rod i deres terrarie, som de klatrer på med stor glæde ( ikke mindst for os )

Særlige pasningsbehov:

Dyrene skal holdes ved en temp. på mellem 20-30gr., vi overbruser stenopsatsen med vand et par gange om ugen, gerne sent om aftenen.

Vi har en luft temperatur i terrariet på ca 25-27gr., og et varmespot på 38-43gr., dette kan laves med en 40w. spotpære, eller varmekabel under terrariet, fordelen med varmepæren er at varmen kommer hurtig, hvorimod det tager lidt længere tid at varme sandet op med varmekabel, men pæren kan også være med til en øge temperaturen i terrariet en del, dette er mere moderat med kablet under terrariet.

Stimulering og behov for motion:

Terrariet skal indrettes, således at gekkoen kan kravle og grave i sandet.

Fodring:

Gekkoerne æder alle former for ugiftige insekter og larver, vi fodrer primært med Myre Fårekyllinger ( str. 3 -4 ) som hovedregel må foderemnet ikke være større end den længde, der er mellem dyrets øjne. Foderdyr skal også fodres varieret for at sikre et højt næringsindhold, og de skal have vitamin, kalk og mineral tilskud tilpasset skumrings-/nataktive krybdyr.

Ved fodring med levende og varieret foder/foderemner sikres en naturlig foderstimulans, vi fodrer hver 2. dag

Sociale behov:

Dyrene er yderst sociale, og flere dyr bør holdes sammen. man vil ofte finde dem det samme sted i terrariet, og der er ikke problemer med at holde flere hanner i samme terrarie, dog anbefales vi at der er min. er 2-3 hunner pr. han.

Formering og yngelpleje :

Disse gekkoer kan formere sig året rundt, hunnen skal have mulighed for at grave sine æg ned i sandet, hun lægger et æg af gangen, efter ca 60-80 dage titter ungerne frem, og er på størrelse med en 25øre når de klækker, disse kan også udruges i tørt rugeskab ved ca 29gr.

Forældredyrene yder ingen yngelpleje, da ungerne kan klare sig selv fra de klækker, men man skal ikke regne med at de gider spise før de har skidt første gang, typisk efter et par dage.

Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel:

Den sunde gekko er vagtsom, har klare øjne uden nogle former for puds eller rester af tidligere hamskifte, og gekkoens afføring skal være fast. Typiske tegn på sygdom er spisevægring, løbende og ildelugtende afføring, er gekkoen slap og inaktiv, kan dette være tegn på mistrivsel og/eller parasitter, hvilket skal behandles, kontroller først om anlægget/buret er indrettet hensigtsmæssigt, tag en afføringsprøve og få den undersøgt hos din dyrlæge.

Holdes flere dyr sammen, bør det symptomramte dyr isoleres, ved mistanke om parasitter bør alle dyr tjekkes, da smittefaren dyrene imellem er høj.

 

( Kilde: Mysnakes )